23 October 2008

Duit oh Duit...

Salam semua..hari ni aku berjumpa dengan satu bender yang selama ni aku fikir orang tak nak buat..tapi benda terjadi depan mata aku sendiri...dulu ader orang citer ngan aku ader orang kasi dia duit photostat...ataupun duit yang di fotokopi dengan warna..

Pagi tadi aku lepak kat kantin bersama-sama Cik Wan...Cik wan ni orang yang jaga kantin tempat aku kerja. Sedang aku makan dan sambil berbual (uiks tak baik ni, mkn sambil berbual), cik wan pun tunjukkan aku duit RM100..sekali pandang memang macam duit satu ratus betul..tapi bila di belek-belek rupernyer duit photostat...photostat color...memang sebijik...cantik jer depanyer..but ianay kertas biasa dan belakangnya kosong..

Then aku tanyer maner Cik Wan dapat duit ni...die cakap ader budak bayar makan kat kantin pagi tadi...die pun tak perasan..tengah sibuk-sibuk orang ramai nak buat bayaran...Abis tu aku tanya lagi..."Cik Wan perasa tak budak yang bagi duit tu"...dia jawab...manalah aku perasan...tgh ramai-ramai...wah sah-sah Cik Wan di tipu...n rugi hampir RM95 hari ni...
Memang untung budak tu...pakai duit tu pun tepat pada masanyer...dia guna masa tengah ramai orang...dan aku sure korang pernah dah dapat duit yang separuh...duit tu koyak separuh...but duit tu dilipatkan supaya si penerima duit tu tak perasan..biasanyer bender cam ni tokey kedai makan biasa dapat...si penerima ingat duit tu di lipat...rupa-rupanye duit separuh atau pun 3 suku jer...
Ini sumer kerja-kerja orang yang takder sivik punyer...takder otak sumer...biaser selalu suker ambil kesempatan..jadi aku ingat kawan-kawan yang lain berhati-hati biler menerima duit daripada orang lain...pastikan ianya tulen...kalau tak rugi nanti...




18 comments:

nuaeman said...

waa boleh wat duit ni.. guna mesin photostat.. heheh

aFkaR'z said...

kantin tu, kantin untuk apa, budak sekolah ke apa...?

gee ryder said...

kalo dh terdesak sgt xde duit..tu la caranye

cyza said...

Creative and innovative - but the wrong intention.

!x0r@ said...

Salam ziarah.. =)

nuu_OL said...

wahh wahhh ada gak orang nak tipu pasal duit ni erkk.licik sungguh

nono said...

tak senonoh betul budak yang bagi duit tipu tu ek.. hahah nakal gila

chuckiesd said...

bukan nakal tu...tp dh tahap merbahaya orang2 cmnie..

tivitune said...

waa..thats new method to make money. Did we should try the same method??

chuckiesd said...

tivitune...if you try this method..you will be in dangerous..this is the illegal way..and do not put yourself in any illegal position dear...heheheh

Wawa_Nadwa said...

huish.
sia2 je kena tipu.
nape la sanggup tipu org cmni.
hmm..

DYLA said...

ish, mcm2 la skang ni.. budak tu advance amik kesempatan atas kecuaian org...

PENDEKAR said...

memang real....macam nak test jer pulak print....keh keh keh....

kenyang tue....RM100 brape banyak nasi lemak yang aku boleh beli...

chuckiesd said...

wei jangan wei..nanti ornag ckp blog aku bagi idea plak...jangan nak wat pasall..just peringatan jer..berhati-hati..bile ambik duit dari orang...takut kita pun jadi mangsa..

Kujie said...

tak kan tak ingat org yg tukar duit rm 100 sbb bukan ramai pun yg mcm tu

tapi sudah niatnya memang nak menipu, ada le cara dia tu...sorok dgn topi ke

chuckiesd said...

kalau nak menipu tu ader sajer carenyer...

berrykisses said...

wah ,
bole buat duit raya tu .
cpt2 , nak duet raya !
*pdhl raya da abes* :P

Anonymous said...

[p]Cheap Clarisonic MIA 2 All the Things that You Need To Know for a Beautiful Skin

If you are looking for a cheap Clarisonic MIA 2, you have better chances of finding the product in online stores . As well as my pops not necessarily appropriately, The actual handles her bigger backyard, Gets your own, Aspiring cooking staff, And manages my father while well . This second measure inside my beauty workout plan is simply indeed exfoliating . Know about the Clarisonic Skin cleansing system approved by dermatology labs to get clean skin . You do not [url=http://www.outletclarisonic.com]clarisonic brush[/url] need to do the guesswork because the brush beeps after a certain period of time . There other standards out there which silversmiths can create their wonderful silverware from, one of which is Britannia . Everyone wants to have good skin and this product should help you obtain just that . 6, long-term use can be corrected to beautify the face (face-lift).[/p][p]Really very value! ! Gentle brush head, the speed [url=http://www.outletclarisonic.com]clarisonic mia[/url] of sound vibration, my nose so loudly so comfortable after washing, not only feel had a massage, I think the most surprised, even if I am forced to squeeze the nose could not squeeze a drop of oil! And skin care products absorb significantly faster than a lot of effects are obviously a lot of . The Clarisonic program offers you the most up-to-date technology for sophisticated treatment of pores and [url=http://www.outletclarisonic.com]clarisonic mia 2 sale[/url] skin . As long as the switch is pressed, you can feel the soft and gentle sonic vibrations can be used with non-abrasive cleaning products . Cheap Clarisonic MIA 2 All the Things that You Need To Know for a Beautiful Skin

If you are looking for a cheap Clarisonic MIA 2, you have better chances of finding the product in online stores . Folks who have experimented with the particular Clarisonic method claim that that operates up to 6 instances a lot better than washing see your face personally, specifically given [url=http://www.outletclarisonic.com]clarisonic mia 2[/url] that typical cleaning agents aren't getting clear of all oil and dirt . Where [url=http://www.outletclarisonic.com]clarisonic mia outlet[/url] Can You Get Your Clarisonic Cleansing System?

You can get cheap Clarisonic Brush Heads Clarisonic Cleansing system in this website . The Clarisonic Mia and classic Clarisonic brush remove makeup far more effectively than manual cleaning - and less lingering makeup means fewer breakouts.[/p]