14 October 2008

Kad Pengenalan berharga RM500

Salam semua..hari ni aki nak buat satu entri yang aku rase semua orang tau...semua orang penah dengar pasal warga asing mempunyai Kad Pengenalan Malaysia..penah dengar kan..
Dulu aku tak pernah pun tengok orang Indonesia ada kad pengenalan Malaysia (bukan PR)..cakap pun mmg sebijik orang Malaysia...

Semalam ader satu kes kat kilang aku. Ader sorang wanita ni mintak masuk kejer kat kilang aku...jadi orang HR ni pun nak ambik laa personal detail mengenai pompuan nie..tup-tup mintak IC, sekali tengok alamat dalam IC tu sama dengan member aku yang dah setahun kerja kat tempat aku ni...Orang HR ni ingatkan adik die..jadi dipanggil laa member aku ni untuk menegesahkan....

Member aku cakap nama dan alamat dalam tu memang alamat die...sama cam IC tu...tapi gambar dalam IC tu lain..jadi member aku ni tanyer laaa betul ker die orang sini n maner die dapat IC tu..Pompuan tu cakap tanpa telo orang Indon, die memang orang sini n IC tu die register laa ka JPN...

Member aku pun keluarkan IC die n tunjuk kan pompuan tu.."Die tanyer pompuan tu.."cube awk tengok alamat n nama bapak kat dalam IC saya ni, sama tak aper yang tertulis kat dalam IC awak tu"...tak kan laa awk ni adik saya....dan dan terpanculah slang indon dari mulut pompuan tu...muka pun dah pucat...

Member aku n orang HR pun tanyer maner dapat IC ni..Pompuan tu cakap die beli ngan orang Boyan RM500...die pernah gunakan IC die ni untuk kerja cleaner dulu...wah buta-buta jer boss die dulu di tipu....n rupernyer ader sorang kawan die kat dalam kilang aku pun pakai IC tipu jugak..rupe2nyer orang HR kat tempat telah di tipu oleh warga2 asing cam ni...
Terus pompuan tu di hantar ke Balai Polis untuk siasatan..harap2 orang yang menjadi dalang pada semua ni di berkas segera..

**Jadi ingat laa kawan-kawan semua jangan suka-suka bagi IC pada orang yang tak di kenali..takut IC kita di klon..n kalau dieorang buat kes..nama kita jugak busuk nanti...lagi-lagi zaman internet skang ni akn...

3 comments:

Mohd Hafifi said...

sapelah dalang sume ni..

eyeman said...

la. macam ni punye kes pun ada?

apa la nak jadi kat malaysia nih..

Chuckiesd said...

Tu laa..aku pun terkejut..skang baru aku percaya yg klon2 IC ni..so berhati-hati..